Gradnja in oprema doma: pri katerih stvareh se preprosto ne izplača varčevati?
| Članek je bil prebran 1.857 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Pravijo, da se nekatere stvari lahko kupuje poceni, pri nekaterih pa se varčevanje na daljši rok preprosto ne izide oziroma na izplača. Področje, ki smo ga še posebej vzeli pod drobnogled, je gradnja in oprema doma. Čeprav smo včasih lastniki kar nekoliko v skušnjavi, da bi izbrali najcenejše izdelke, storitve in izvajalce, se to pogosto izkaže za nepremišljeno izbiro. Pogosto moramo cenejše izdelke hitro nadomestiti, pa tudi najcenejše storitve oziroma izvajalci vedno ne nudijo enako kvalitetne storitve kakor njihovi nekoliko dražji poklicni kolegi. Kdaj torej varčevati in kdaj se to enostavno ne izplača?

domOkna, vrata in ostalo stavbno pohištvo

Stavbno pohištvo je poleg fasade in strehe najpomembnejši ovoj stavbe, ki pomembno vpliva tudi na porabo pri ogrevanju in na splošno kvaliteto bivanja v domu. Poceni okna se pogosto izkažejo za bistveno slabša iz energijskega vidika, so slabši toplotni in zvočni izolator, slabše tesnijo in na dolgi rok pomenijo precej višje stroške ogrevanja in vzdrževanja stavbe. V samo kakšnem letu tako samo zaradi oken slabše kvalitete lahko pri večjih stroških dobite povrnejo razliko, ki bi jo morali plačati za kakovostnejša in energijsko varčna okna. Glede na to, da gre celoten razvoj gradbeništva in tudi stavbnega pohištva čedalje bolj v smeri trajnostnega razvoja, so takšne naložbe v okna ali v druge zasteklitve, vrata, itd. gotovo ena izmed tistih naložb, ki se bodo povrnile zelo hitro in pri katerih varčevanje ni smiselno. Če vas zanima več informacij o kvalitetnem stavbnem pohištvu si oglejte: ajm si.

Izbira izvajalca

Nekateri po drugi strani želijo prihraniti pri izbiri izvajalca in preprosto najamejo tistega, ki ponudi najnižjo ceno. Takšne odločitve so vselej lahko precej rizične  – po eni strani je sicer izbrani izvajalec lahko povsem usposobljen in bodo opravljena dela narejena korektno, lahko pa si nakopljete izvajalca, ki bo delal površno, ki se ne bo držal dogovorov, ne bo upošteval dogovorjenih časovnih terminov, po opravljeni storitvi ne bo na voljo za morebitne popravke ali dopolnitve, itd. Pri tem je najbolje malo povprašati naokoli in se zanesti na besedo iz prve roke. K sreči gre slaba beseda hitro naokrog in se ljudje pritožimo preko tistih izvajalcev, ki svojega dela ne opravljajo dobro – taki običajno hitro izgubijo posel in, kar je še pomembneje, dobre reference. Ne zanašajte se torej samo na ceno, preverite izvajalca, njegove reference in če je možno, si tudi oglejte kakšno njegovo že dokončano delo. Tako boste lahko zares gotovi, da za svoj denar dobite največ.

Toplotni ovoj stavbe

Ena izmed pomembnih zaščit vsakega objekta je tudi njegov toplotni ovoj. To je velikega pomena tudi pri stanovanjskih stavbah. Skozi slabo izolirane stavbe je mogoče izgubiti veliko toplote, kar pomeni visoke stroške ogrevanja in vzdrževanja stavbe. Pri toplotnem ovoju zato nikoli ne bi smeli varčevati. Še več, nekateri, ki se odločajo za gradnjo ali prenovo stavbe, so pri izvajanju teh del celo ves čas zraven in z budnim očesom spremljajo izvajalce. Zgodilo se je že, da je kdo plačal 10 cm izolacije, na koncu pa so mu vgradili samo 8 cm ali kaj podobnega. Izdelavo toplotnega ovoja je zato najbolj smiselno prepustiti tistim izvajalcem, katerim zaupamo in o katerim smo že slišali priporočila.

Sistem ogrevanja

Nekateri se danes sicer še odločajo za klasične sisteme (npr. peči na kurilno olje, ipd.), toda večina graditeljev ve, da je lahko na dolgi rok energijsko in stroškovno upravičen samo napreden sistem ogrevanja. Mnogi se zato odločajo za kombinirane sisteme (npr. toplotna črpalka, ki jo dopolnjujejo s pečjo na pelete, kaminom, ipd.). Skratka, preden se odločite, da boste nekaj privarčevali pri izbiri ogrevalnega sistema, premislite, koliko vas bo ta sistem stal že čez samo nekaj let, ko bodo šle cene energentov še bolj v višave.

Preberite tudi, kakšni so sodobni trendi pri gradnji in opremljanju stavb – več!

© 27. 04. 2024 - Moc.si.