Kaj storiti, ko boli trebuh?
| Članek je bil prebran 5.936 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Bolečine v trebuhu lahko pomenijo več stvari. Ko boli in gre za akutno bolečino v predelu trebuha (akutni abdomen), je vedno potrebno natančno opazovati, kje boli (zgornji, spodnji del trebuha, levo ali desno), kako boli (tišči, špika, peče, prebada, itd., ali se bolečina povečuje ali izzveneva, boli v valovih ali ves čas enako, itd. V vsakem primeru ni normalno, če nas v predelu trebuha boli pogosto, dlje časa in intenzivno. Da bi seveda ugotovili, zakaj boli, je potrebna natančna diagnostika. Le na tak način namreč lahko poiščemo ustrezno zdravljenje, ki bo pomagalo razrešiti naše težave. Najpogosteje se sicer zgodi, da bolečine v trebuhu napovedujejo bolezni katerega od trebušnih organov, pri čemer se simptomi lahko pojavijo povsem nepričakovano in iznenada, hkrati pa je pri tovrstnih zdravstvenih zapletih značilno tudi hitro poslabšanje in vidna prizadetost bolnika. Pri tem bolečine v trebuhu navadno spremljajo tudi drugi znaki. Med najpogostejšimi simptomi za bolečine v trebuhu štejemo: bruhanje, bledica, potenje, nemir, driska, slabost, povišana telesna temperatura, pospešen srčni utrip, prizadetost, nizek krvni tlak, napet, občutljiv ali trd trebuh, bolečine v katerem koli predelu trebuha, skrčen telesni položaj, itd.

bolečineKaj vse lahko pomenijo bolečine v trebuhu?

V kolikor gre za bolečine v trebuhu v nosečnosti, potem je vzrok za to pogosto povezan z nosečnostjo. Taka bolečina se pojavlja v spodnjem predelu trebuha, zanjo je značilna intenzivnost, bolečina pa tudi ne pojenja, če se nosečnica uleže in počiva. Ob tovrstnih bolečinah je potrebno nemudoma obiskati ginekologa. Preberite več o tem, kaj storiti, če se med nosečnostjo pojavijo bolečine v trebuhu!

Bolečine v trebuhu lahko pomenijo tudi razjede na želodcu in dvanajstniku, ki se pogosto pojavijo zaradi neustrezne prehrane, stresnega življenja in škodljivih razvad (kajenje, alkohol, kava).

Bolečine v predelu trebuha lahko nakazujejo tudi na to, da nekaj ni v redu z ledvicami, žolčnikom ali pa da gre za napad žolčnih kamnov. Pri slednjem so bolečine običajno zelo intenzivne in je bolnika nemudoma potrebno prepeljati v zdravniško oskrbo.

Jetra so eden tistih organov, ki začnejo »boleti« oziroma delati težave, ko je bolezen že v poznih fazah, zato je ob vsakršnem tiščanju ali bolečinah v zgornjem desnem kotu trebušne votline potrebno nemudoma ukrepati (tip pod trebušno predpono). Poleg tega lahko bolečine v trebuhu pomenijo tudi vnetje drugih organov, ki so razporejeni po trebušni votlini.

Bolečine v trebuhu lahko pomenijo še: predrtje ciste jajčnika, predrtje vranice, vnetja v medenici, predrtje črevesja, vkleščena kila, zapora črevesja, anevrizma aorte, bolezni požiralnika (refluks, predrtje požiralnika), nekatere zastrupitve (hrana, svinec, železo, kokain, gobe), povečano delovanje ščitnice, itd.

Pri tem je pomembno, da vsakršne bolečine v trebuhu jemljemo resno in se o njih posvetujemo z zdravnikom, v kolikor po nekaj urah ali dnevu ne minejo. Še toliko bolj je potrebno biti nanje pozoren, če se jim pridružijo še kakšni drugi simptomi (vročina, splošno slabo počutje, itd.).

Preberite tudi, zakaj je svež in čist zdrav tako pomemben za zdravje človeka! Več!

© 30. 04. 2024 - Moc.si.