Naj bo zrak v vašem domu vedno čist in svež
| Članek je bil prebran 1.418 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ste tudi vi že kdaj prišli domov iz službe ali počitnic in ste v stanovanju ali hiši naleteli na star, zatohel zrak? Ali pa ste za kosilo kuhali okusno jed, katero ste žal morali vonjati še celo pop ali celo naslednji dan? Ne glede na to, ali vas v vašem domu ni nekaj dni ali pa samo nekaj ur dnevno, notranje prostore je potrebno redno zračiti, saj je le na tak način mogoče zagotoviti, da bo zrak v notranjosti doma ustrezne kvalitete, svežine in čistosti. Od svežega zraka je odvisno naše počutje in tudi umske sposobnosti. Dokazano je, da smo pri svežem zraku bolj skoncentrirani, naše misli so bolj bistre in jasne, hitrejši so naši odzivi na miselne naloge. Svež zrak blagodejno vpliva na spomin in pomnjenje. Prav tako smo v svežem zraku manj utrujeni in bolje pripravljeni na nove delovne naloge oziroma izzive. Mnoge izmed teh ugotovitev bi morali vzeti na znanje zlasti delodajalci v podjetjih, kjer je v pisarnah zrak pogosto še posebej slabe kvalitete. Če torej želimo, da bi se počutili 100 % dobro, potem moramo začeti pri osnovah – kvalitetnem in svežem zraku.

rekuperatorPrezračevanje prostora lahko poteka ročno – torej tako, da odpremo vsa okna in v prostor spustimo svež zrak, ki nadomesti starega. Takšno prezračevanje je povsem učinkovito, ko zunanje temperature niso preveč ekstremne. Poleti in pozimi pa je takšno prezračevanje pogosto manj primerno – poleti namreč na ta način v notranjost doma spustimo pregret zunanji zrak, zato nimamo občutka, da bi se zrak osvežil, pozimi pa pri zračenju skozi okna izgubimo dragoceno toploto, kar pomeni, da moramo prostore dodatno ogrevati, če želimo v njih ohraniti konstantno temperaturo. Dodatna slabost takšnega prezračevanja je tudi to, da ga je potrebno izvajati vsaj dvakrat dnevno, najbolje zjutraj in zvečer, kar pomeni, da moramo biti za to opravilo doma. obstaja pa še drugačen način prezračevanja prostorov.

Prezračevanje prostorov tudi, ko ste zdoma

Ne bi bilo lepo, da bi se tudi po večdnevnem dopustu vrnili v prezračen dom, napolnjen s čistim in svežim zrakom? In ne, za to ne rabite sorodnikov ali prijateljev, ki bi vsak dan vaše odsotnosti hodili v vaš dom in odpirali okna. Obstaja mnogo bolj preprosta rešitev, ki se imenuje rekuperator. Gre za sistem za prisilno prezračevanje, pri katerem se nenehno izmenjava zrak v prostoru. To pomeni, da je v notranjosti vedno svež zrak. Za piko na i pa taka naprava preprečuje, da bi pri zračenju izgubljali toploto ali hlad notranjih prostorov. To pomeni, da rekuperator odpadnemu zraku odvzame toploto, ki jo porabi za to, da ogreje svež zrak, ki gre v prostore. Podobno poleti ohranja hlad notranjih prostorov, saj hlad odpadnemu zraku odvzame in z njim ohladi topel, svež zrak iz zunanjosti. Ne glede na letni čas je jasno, da je potrebno notranje prostore redno zračiti, z rekuperatorjem pa je mogoče zračiti in pri tem ohranjati tudi energijsko učinkovitost stavbe. Take naprave slab zrak iz prostorov odvajajo z ventiliranjem, pri tem pa ne izgubimo toplote odpadnega zraka. Nekateri najbolj učinkoviti rekuperatorji naj bi tako vrnili kar 80 % toplote starega zraka. Če pomislimo, da pri ročnem zračenju prostorov z odpiranjem oken notranje prostore konkretno shladimo in jih je zato potrebno dodatno ogrevati, lahko investicija v rekuperator pomeni tudi znaten prihranek pri ogrevanju.

Preberite si tudi, kakšno klimatsko napravo se izplača kupiti. Več tukaj!

© 28. 04. 2024 - Moc.si.