Kakšna vhodna vrata na pasivni hiši?
| Članek je bil prebran 2.830 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Danes se na terenu srečujemo z vse več pasivnimi novogradnjami. Pasivna hiša pa je zares pasivna le, če pri njeni izgradnji upoštevamo tudi kriterije za prevodnost in tesnjenje. Zahteva za vhodna vrata, ki so primerna za pasivne objekte, je toplotna prehodnost manj kot 0,8W/m2K. V preteklosti je bilo običajno, da so na pasivne objekte nameščali debela vratna krila, brez okenskih odprtin. Takšna vhodna vrata so bila iz estetskega vidika precej pusta, pogosto pa tudi slogovno neustrezna. Z razvojem vhodnih vrat je prišlo do premikov tudi v njihovi podobi. Vanje so začeli vgrajevati tri-slojna stekla, s tem pa so pasivna vhodna vrata postala stilsko mnogo bolj sodobna in primerna pasivnemu objektu.

Pasivna vrata so lahko tudi plastična ali aluminijasta

Nova vrataKljub večinskemu prepričanju, da se lahko na pasivno hišo vgradijo zgolj lesena vhodna vrata, je v resnici izbira precej bolj pestra, saj lahko lastniki pasivnih novogradenj izbirajo tudi med alu in pvc pasivnimi vrati. Nekatera tovrstna vrata dajo prednost dizajnu, spet drugi se držijo klasičnih modelov. Pri nakupu vhodnih vrat za pasivne objekte se navadno izplača čakati na razne jubilejne/sejemske ali kakšne druge akcije, kjer je vrata mogoče kupiti po nižjih cenah od rednih. Vendarle si je potrebno priznati, da zares poceni pasivnih vhodnih vrat na tržišču ni. Zares kvalitetna vhodna vrata za tovrstne objekte namreč stanejo nekje med 2500 in 3000 evri, če pa se kupec odloči še za katerega izmed dodatkov, ki so na voljo ( npr. nadstrešek, odpiranje s prstnim odtisom, ipd.), potem cena hitro naraste še za dodatnih 500 evrov. Pri končni izbiri pasivnih vhodnih vrat je najbolje primerjati cene različnih ponudnikov, ter se nato odločiti, kdo nudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo.

Pri montaži pasivnih vrat je izjemnega pomena, da se tega dela loti usposobljena ekipa, ki že ima izkušnje z RAL montažo. Najprej monterji lepijo pred-komprimirani trak, nato se vrata postavi na pripravljeno odprtino. Naslednji korak je fiksiranje vrat v zid. Med špaleto in okvirjem vrat je odprtina, ki se naknadno zapolni z RAL trakom.

Več o vhodnih vratih pa tukaj.

© 29. 04. 2024 - Moc.si.