Mehiška hrana
| Članek je bil prebran 2.514 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Mehiška hrana je zaradi svojih ključnih značilnosti kot so pikantnost in prisotnost  močnih okusov med ljudmi precej priljubljena. Tako je med nami le malokdo, ki tovrstne hrane ne bi maral. Mehiška hrana je rezultat številnih dejavnikov. Na njeno pestrost gotovo vpliva dejstvo, da je Mehika zelo velika dežela Latinske Amerike, zato se mehiške jedi med sabo razlikujejo glede na regije oziroma predele države. Poleg tega je hrana vselej tudi odraz ljudi, temperamenta in kulture, pa tudi podnebja, kar rezultira v eklektičnosti in pestrosti okusov mehiške kuhinje. Mehiška kuhinja se je tekom časa tudi ves čas spreminjala in dopolnjevala. Na to je vplival tudi zgodovinski razvoj tega območja in civilizacije, ki so to področje v preteklosti naseljevale. V mehiški kuhinji se tako še danes pozna vpliv Aztekov, Majev, španskih zavojevalcev itd.

tortilijaKuhinja Mehike je tako skupek ameriške, indijanske in španske kulture ter na ta način odlično kaže, kako življenje ljudi vpliva na preobrazbo kuhinje in kulture neke dežele. Mehiška kuhinja pa ima ne glede na vso raznolikost tudi nekatere ključne poteze, ki jih lahko najdemo na različnih koncih te dežele. Ena izmed takšnih sestavin je gotovo fižol, ki ga je moč naročiti poleg večine mehiških jedi. Jedi navadno spremlja tudi čili, ki pa se po jakosti lahko močno razlikuje. Tako si lahko naročite blagi čili, lahko pa tvegate in poskusite nekoliko bolj avtentičen približek mehiškemu čiliju. Toda pri tem je pomembno, da ne pretiravate, saj lahko na tak način postanejo vaše brbončice, ki so ključne za okušanje različnih okusov, zaradi pekočega občutka povsem otopele. Poleg fižola in čilija se k večini jedi v mehiški kuhinji navadno postrežejo tudi tortilje – to so posebne palačinke iz nekvašenega (koruznega) testa, v katere lahko zavijemo meso, zelenjavo ali sire. Tudi koruza je ena izmed stalnic v mehiški kuhinji in so jo na mehiška tla udomačili že pred okoli 6000 leti.

tortilijaKdor je že obedoval v kateri izmed slovenskih mehiških restavracij najverjetneje ve, da so mehiške jedi navadno postrežene skupaj z različnimi omakami, pri čemer so nekatere izmed teh bolj, druge pa manj pekoče. Te skupne poteze in sestavine tako delajo mehiško kuhinjo prepoznavno in enotno, po drugi strani pa skoraj ni dveh restavracij pri nas, ki bi mehiško hrano pripravljali in stregli na enak način. Zato se tudi v okusih mehiške jedi v različnih restavracijah pri nas lahko precej razlikujejo. Tako je najbolje poskusiti več različnih restavracij, ki nudi jedi iz mehiške kuhinje ter nato presoditi, kam se bomo še vrnili. Mehiška kuhinja je v Evropi tudi povečini prilagojena našim prehranjevalnim navadam in okusom. Tako si v tovrstnih restavracijah navadno lahko naročite bolj blago verzijo določene jedi. Pri nas je sicer prisotnih že kar nekaj kuharjev, ki izvirajo iz Mehike in skušajo okuse svoje domovine čim bolj približati svojim gostom, vendarle pa se v svoji kuhi prilagajajo tudi željam jedcev.

Med tradicionalne elemente mehiške kuhinje v širokem pomenu pa gotovo sodi tudi tequila – ena izmed najbolj poznanih mehiških pijač, ki se po svoji ostrini povsem sklada z začinjeno mehiško hrano. Tudi tequila je, podobo kakor čili nekaj, v čemer ne gre pretiravati.

© 29. 04. 2024 - Moc.si.